SEKTÖRLER
DEĞİRMENCİLİK
Değirmencilik
“Değirmen” kelimesi genelde öğütücü anlamında kullanılsa da, ıstılahta un değirmenlerini ifade eder. Un değirmenciliğinde ise ıstılahi anlamı, temizlenmiş-tavlanmış buğday tanesinin açılarak, unsu endospermin kepekten ayrılması ve una indirgenmesidir. Öğütme, mühendislik yönüyle bir boyut indirgeme olayıdır. Öğütme işleminde kullanılan öğütücüler; sıkıştırma, darbe, kesme ve sürtünme teknikleri ile boyut indirgeme olayını sağlayan elamanlardır.
Öğütme işlemi, uygulanan öğütme kuvvetine bağlı baskı ve gerilme kuvvetlerinin bileşkesidir. Tane üzerine uygulanan enerji, bu kuvvetlerin etkisi ile taneyi parçalar. Enerjinin bir kısmı, kırılma yüzeylerine dağılarak öğütme materyalinin ısınmasına sebep olur. Uygulanan enerji arttıkça, “öğütme etkinliği”, yani kırma granül inceliği de beraber artar.
Öğütmenin etkinliği ortalama unun tanecik inceliği ile tahmin edilebilir. Öğütme pasajının ısınmasında, parçalanma ve sürtünme işlemlerinin etkisi söz konusudur. Öğütme pasajlarının belli düzeyi aşmaması gerekir. Öğütme kalitesi ise vals etkinliğinden farklı olarak, inceltilen buğdayın göstereceği kabuk-endosperm ayrışımı ile tespit edilebilir. Bu kalitatif üstünlük, öğütme pasajındaki ürünün elenmesinin ardından elek altındaki unun incelik ve saflık derecesi ile belirlenir. Öğütme etkinliğinde ; kullanılan öğütme yüzeyi ve vals toplarının malzeme, hız ve yüzey özellikleri etkili olmaktadır.
İkinci önemli eleman, eleme sistemi içerisinde kullanılan eleklerdir. Elekler kırılan buğdayın inceliğine göre sınıflandırıp, önemli bir ayrıştırma işlemini başararak, kırma pasajını elek üstü kaba materyal, irmik ve un gibi alt pasajlara ayırır. Yani bunların diyagrama dağılışını sağlayarak ileri işlem basamaklarının başarısına yardımcı olur. Eleme sistemlerinde “eleme etkinliği”, eleğin talep edilen unun elek altı miktarı ve saflık derecesi ile belirlenebilir. Öğütülen veya elenen materyalin saflık derecesi ise ihtiva ettiği pike, renk ve kül miktarı ile tahmin edilir. Bunlar da organoleptik ve laboratuvar testleri ile ortaya konur.
Elit Food bünyesinde bulunan buğday, un analiz laboratuvarı ve uygulama fırını ile müşteri talepleri doğrultusunda özel ürünler oluşturmakta ve gelişen endüstüriyel ihtiyaçlar doğrultusunda un fabrikalarına yenilikçi ürünler sunmaktadır
Değirmencilikte kullanılan enzim ve enzim kombinasyonları ve un geliştiricilerimiz;
Enzimler | Enzim Kombinasyonları ve Un Geliştiriciler |
millzyme® BA millzyme® FA millzyme® GA millzyme® MA millzyme® FX millzyme® FXP millzyme® HP millzyme® BX millzyme® BFX millzyme® GOP millzyme® LPZ millzyme® SL |
millzyme® PLUS serisi millzyme® LUX millzyme® MULTI serisi millzyme® LAVİ millzyme® PAN millzyme® FLAT millzyme® ATA millzyme® GEVREK millzyme® SUNEVIT millzyme® BAGET millzyme® TANDOR millzyme® PAN -EX millzyme® TB millzyme® RAIN
|
Çalışma Günleri:
Monday-Friday: 8am – 5pm
Weekends: 9am – 4pm
Adres
Akçaburgaz Mah. 3082. Sokak No:3
Esenyurt / İstanbul / TÜRKİYE